Rallyläger 2023

Det kom en rapport om ett
rallyläger för främst Briard och Picardägare.....


Medlemmen Lena Lundqvist skriver:


"I helgen 9-10/9 samlades ett gäng glada briardägare samt några andra rallyentusiaster på Eds Brukshundsklubb för att under två dagar träna rallylydnad för bästa Maria Larsson. 

Maria är utbildad och mycket aktiv domare i rallylydnad och hon tävlar dessutom med sina briarder Terror och Vanna i såväl rally som andra hundsporter. 

Här kommer några ord om helgen och om den bjöd på sista (?) sommarvärmen och myggen njöt nog mer än både pälsklingar och matte/husse av just värmen. Ändå var vi några som trotsade myggen och satt ute och grillade efter avslutad träning (om än beväpnade med ordentligt med myggspray). 

Upplägget var enkelt, vi valde nivå vilken vi ville träna på och Maria byggde lämplig bana. Denna helg fanns deltagare som önskade fortsättningssklass och avancerad klass. Banorna byggdes bredvid varandra. Alla gick banvandring på bägge banor, vilket gjorde att man lärde sig även från den klass man inte tränar och tävlar i. 
Därefter tränade en hund i taget på vald bana medan resten tittade på och hade möjlighet till egna frågor och synpunkter. 

Maria coachade hela vägen t.ex.med tips om hur momentet skulle utföras och skräpbeteenden skulle tränas bort. 
När man fått tips så fick man en chans till på samma bana så att man direkt kunde omsätta den nya kunskapen. Terror var med och visade hur det skulle gå till. 

Maria som tränare och coach var fantastiskt pedagogisk och hon var superbra på att se varje ekipage utmaningar och visa på olika vägar framåt utifrån det enskilda (vanligtvis mattes/husses) förutsättningar. Det var fantastiskt att se hur både hund och matte/husse utvecklades under helgen. 

Även om våra briarder kan verka knasig så är det verkligen en allroundhund som gärna följer sin matte/husse på vilka aktiviteter som helst. Med andra ord satt problemen oftast hos människan medan hunden gjorde så gott det gick att tolka vad vi egentligen ville. 

Det var otroligt lärorikt att träna tillsammans trots att vi befinner oss på olika nivå. 
Det var även både roligt nyttigt att se andra raser i aktion. Stämningen var god och skratten många. Nu ser vi ser alla fram emot att starta i fler tävlingar, var och en på sin nivå. 
Vi hoppas också att detta kan bli ett återkommande evenemang och att det även kan ordnas via Briard- och Picardklubben så fler briarder och Picarder kan få chansen. Tyvärr fastnade inte alla ekipage på bild men här är några axplock."

Publicerad 2023-09-26
Sök