Uppfödarenkät

För att uppmärksamma de uppfödare som är medlemmar i Briard-och Picardklubben gjorde vi i kommunikationsgruppen under förra året en högst ovetenskaplig, men ändå intressant enkät till de uppfödare som är medlemmar i 
Briard- och Picardklubben. Det var väldigt roligt att hela 12 av 14 uppfödare ville deltaga.
Vi kommer publicera dem här i alfabetisk ordning med några dagars mellanrum.

Isfolkets kennel

Varför blev det Briard/Picard och när? Föder du även upp någon annan ras? Det är min mammas fel, växte upp med Briard på -80-talet.

Vad är det bästa/sämsta med din ras? Egenskaper? De är lätta att ha med gillar människor, barn och djur. Lättlärda på specialsök, är med på allt. Inte så hundiga. Briarden är personlig individ . Negativt lite reserverade och blyga.

Vad har du för målsättning med din uppfödning? Målsättningar är friska hundar som fungerar väl i friskhet och mentalitet. HD- statistiken har inte blivit bättre, förvånande att det inte kommit längre. Det är jag orolig för. 

Nämn det roligaste/dråpligaste du varit med om med din ras? Briathlon var en rolig tävling. Där har vi fått både Guld och Brons. Bäst i Väst.

Vilken är bästa borsten för dina hundar? Kam med långa piggar ej med pluppar på för långa luftiga pälsar. 

Hippie Royale

Varför blev det Briard/Picard och när? Föder du även upp någon annan ras? Fastnade för rasen redan på 80-talet men av olika anledningar blev det ingen Briard då. När det väl var dags för Briard hittade jag en bra uppfödare och lärde känna rasen. Jag har haft andra raser tidigare, men det är hos Briarden jag "blivit kvar" Jag har även haft en kull Chinese Crested och i min ungdom en kull Labradorvalpar

Vad är det bästa/sämsta med din ras? Egenskaper? Bästa egenskaperna tycker jag är att Briarden är livlig, lättlärd, intelligent och envis ,men dessa kan också vara de sämsta  egenskaperna ;) Jag tycker att Briarden är världens bästa allroundhund!

Vad har du för målsättning med din uppfödning?   Att föda upp friska trevliga hundar med rastypiskt utseende. Framförallt arbetar jag aktivt för att bevara rasens vallningsegenskaper, då Briarden är en vallhund och dessa egenskaper ligger till grund för hundens vilja att arbeta och samarbeta.

Hur tycker du framtiden ser ut för din ras? Tyvärr, minskar rasen numerärt här i Sverige men förhoppningsvis vänder den trenden. Ute i Europa är den vanligare med fler aktiva uppfödare.

Nämn det roligaste/dråpligaste du varit med om med din Briard När vår lilla Jackie, hoppade runt och lekte med "ett löv “, sprang in och drack vatten och lämnade "lövet" i vattenskålen och det visade sig vara en Groda!!?!

Vilken är bästa borsten för dina hundar? Alla Chris Christensens (svindyra) produkter tycker jag är i en klass för sig

Eau De Luxx

Varför blev det Briard/Picard och när? Föder du även upp någon annan ras?  Jag fastnade för briarden då det är en otroligt rolig allround och brukshund som tycker om att vara med på allt. Den har humor och sprider glädje. Den är en härlig kompis som alltid ger allt i vad än man hittar på och bjuder till många skratt.  Min första briard ägde jag 2005.   Jag föder inte upp någon annan ras.

Vad är det bästa/sämsta med din ras? Egenskaper?  Det bästa med briarden är att det är en multitalang, den kan allt från Jobba som tjänstehund, valla får, spåra, lydnad, nosework, agility och drag. Det är bara jag som hundförare som sätter begränsningen i vad vi skall göra, hur mycket och hur långt vi kommer gå.  Sämsta egenskap? Jag har svårt att säga något men det skulle väl vara att de ibland är clowner på tävlingsplan och hittar på nya moment. MEN för mig är det ingen dålig egenskap utan jag precis som publiken bruka ha svårt att hålla sig för skratt. Det är ändå djur vi håller på med, allt kan hända 😊

Vad har du för målsättning med din uppfödning?  Min målsättning är att föda upp aktiva, sunda arbetshundar som är friska och med bra mentalitet.  Jag vill även förstås även behålla vall egenskaperna i vår ras. Kortfattat behålla briarden som den vall och boskapsherdehund den är men även med dess bruksegenskaper.

Hur tycker du framtiden ser ut för din ras?  Just ni ligger många (i vår ras sett ) kullar ute och det gör mig glad. Vi har inte haft så många valpar senaste åren och det gör att vår avelsbas är lite väl snäv.  Men sett till hur vi utvecklats och lyckats med vår avel ser det bra ut. Vi får ofta beröm från andra länders domare om vår exteriör och mentalitet på briarderna så sett till det har vi en ljus framtid.

Nämn det roligaste/dråpligaste du varit med om med din ras?  Det finns så många roliga historier (briarden har ju humor ) Det är egentligen inte jag själv det handlar om (jag fick förvisso stå bredvid och titta på) utan det är när min sambo tävlade lydnadsklass 2 med vår gamla briard. Mellan momenten skulle de transportera sig från en punkt till en annan, Castor som han hette valde då att backa upp bakom Patrik (sambon ) och lägga krokben på honom. Patrik föll som en fura rakt ner och Castor kastade sig med en kullerbytta ovanpå. Domaren höll förstås upp en 10-poängsskylt! Publiken skrattade och jublade, domaren likaså… frågan är hur kul Patrik tyckte det va? Det är ju lite så det är med briarden, man vet aldrig vad de skall hitta på😊

Vilken är bästa borsten för dina hundar? Ice slip heter den. Reder ut allt utan jag behöver kamma. Den är outstanding.

Chicard

Varför blev det Briard/Picard och när? Föder du även upp någon annan ras?     1979 träffade jag en briard första gången och föll för rasen direkt. Efter att ha stått i kö på valp köpte jag min första briard 1980. Började som uppfödare 1987 och höll på till 1996. Under den perioden blev det sju kullar. 2022 föddes kull nummer åtta. Jag föder inte upp någon annan ras.

Vad är det bästa/sämsta med din ras? Egenskaper?  De är pigga och glada och tycker allt är roligt, de är med på allt och så är de lagom stora också.

Vad har du för målsättning med din uppfödning? Att föda upp friska, trevliga, sociala och snygga hundar.                                            
Hur tycker du framtiden ser ut för din ras? Inte sämre än för andra raser, alla raser har sina problem. För briarden så är det inavelsgraden o höfterna. I övrigt är de friska jämfört med många andra raser.                                           

Nämn det roligaste/dråpligaste du varit med om med din ras? Jag har haft briard 43 år så det har hänt mycket roligt under åren. Något jag är väldigt glad över är när min NO LCH SE LCH Marielle de Marque Unna-Lisa som första briard blev norsk lydnadschampion 1988 och när det visade sig att RLDN Gracia George du Signe de Vie var dräktig och jag skulle föda upp den 8:e kullen briarder efter 26 års uppehåll.

Anamma Nord

Varför blev det Briard/Picard och när? Föder du även upp någon annan ras? Den första skaffade vi -79. Det var på Älvsjömässan, en stor vild hane. Vi ville träna hund för arbete.

Vad är det bästa/sämsta med din ras? Egenskaper? Det bästa med Briarden är att de är fantastiskt glada och positiva. Följer med på allt. Det negativa är att valpköpare inser inte alltid att de måste jobba med sina hundar. Även jobba med dem när de har sina tonårsfasoner, humör och motor. Många valpköpare tycker att det är jobbigt med pälsvården och klipper ner dem.

Vad har du för målsättning med din uppfödning? Att de ska vara exteriört bra, vara mentaltestade individer, MH, Friska positiva och arbetsvilliga, ser lyckliga ut. Kennelklubben lägger mycket ansvar på uppfödarna, valpköparna har mycket rättigheter.

Nämn det roligaste/dråpligaste du varit med om med din ras? Det var när vår egenuppfödda svarta hanhund Anamma Nord Lasse-Lucifer blev BIR och BIS på Nordstjärnan 2018 för en rasspecialist. Det var en stor och mycket rolig händelse i vårt briardliv.

Vilken är bästa borsten för dina hundar? Träkarda 2-3 rader glesa metallpinnar. För att fluffa upp vanlig borste.


Alpha Xelor

Varför blev det Briard/Picard och när? Föder du även upp någon annan ras? Jag hade hovawart innan jag hade Briard. Tyvärr så fick han svår epilepsi pga stort överbett så fick ta bort honom i ung ålder. Träffade sen en stor fawn färgad Briard hane i Västerås centrum och föll pladask för rasen. Fick då se att en Briard tik på 7 månader fanns till salu. så började det 1998!!! Aldrig haft valpar men drömmen har alltid funnits där.

Vad är det bästa/sämsta med din ras? Egenskaper? Det bästa med Briarden är att det är en så kärleksfull charmig hund. Sämsta är absolut päls jobbet i unghunds ålder/ pälsbyte. Och att inte alla förstår hur viktigt det är att socialisera sin Briard från tidig ålder.

Vad har du för målsättning med din uppfödning? Målsättningen är en harmonisk hund som kan hänga med på allt möjligt. Hälsa är viktigt för oss.

Nämn det roligaste/dråpligaste du varit med om med din ras? Ett av dom roligaste minnena är från Frankrike. Raven och Lockheed ställdes i par klass (Man kan ställa två hanar ihop där). Erich visar dom och vinner Best in show par !!!! Ett annat är när vi är i Italien och Navi höglöper!!! Raven laddad till tusen vinner BIR och sen i gruppfinalen så springer han in som en uppblåst travhäst sanden ryker om honom och han vinner gruppen!!!

Vilken är bästa borsten för dina hundar? Den bästa borsten är Mason Pearson tveklöst bäst!!!
Sök